Projecten

Verbouwing tot levensloopbestendige woning

30 oktober 2021
Geschreven door: Ronald Veldhuijzen
Deel:
Heerlen verbouwing tot levensloopbestendige woning voorkant

De familie Veldhuijzen woonde jarenlang met hun kinderen en veel plezier in hun vrijstaande 30’er jaren villa tegen het Aambos in Heerlen. Alle kwaliteit in de directe omgeving, veel groen, centrum op loopafstand etc.

 

Niet toekomstbestendig

Het echtpaar besefte echter dat, nu de kinderen uit huis gingen, het huis te groot en niet toekomstbestendig te maken zou zijn, zonder het karakter van de woning aan te tasten. Zo is de huidige woning “klassiek” ingedeeld met de slaap- en badkamer op de verdieping. De komende jaren zou er gezocht worden naar een kleinere woning in dezelfde omgeving.

Heerlen verbouwing tot levensloopbestendige woning tuin kelder

Een gelijkvloerse woning?

Het toeval wilde, dat in dezelfde laan, er een half vrijstaand 30’er jaren woning te koop kwam. Bij het eerste bezoek werd de woning als te klein ervaren, maar direct daarna werden de mogelijkheden in een schets vertaald, waarbij met een uitbreiding aan de levensloopbestendige eisen werd voldaan. Een totale renovatie van de hoofdwoning en een gedeeltelijke nieuwbouw zou noodzakelijk zijn om er voor de komende decennia een optimale woning van te maken.

 

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen

Om zo lang mogelijk op deze plek te kunnen blijven wonen is een plan gemaakt om zowel nu van het gehele huis gebruik te kunnen maken, als later alleen op de begane grond te kunnen wonen. Daarvoor moesten de woonfuncties als slaapkamer en badkamer dubbel uitgevoerd worden, ieder geval de voorzieningen daarvoor al aangebracht worden.

Heerlen verbouwing tot levensloopbestendige woning tuin aanbouw

Van ontwerp tot realisatie

Om dit doel te bereiken werd een uitbreiding uitgewerkt met extra woonruimte op de begane grond aan de achterzijde en zijkant van de woning, waarin de eetkamer, extra zithoek en keuken geplaatst worden. Omdat de woning een halve verdieping hoger ligt als de tuin is ervoor gekozen om ook de uitbreiding van een kelderruimte te voorzien als hobbyruimte en extra opslagruimte.

De realisatie is geheel in eigen beheer gaande en zal medio half 2022 gereed zijn.

Daarbij werd de eis gesteld de woning zodanig aan te passen dat met een warmtepomp en zonnepanelen de woning zelfvoorzienend en dus gasloos zou zijn.

 

Gevels, dak en vloer extra isoleren

Hoewel het installeren van een warmtepomp geen probleem opleverde, was het wel noodzakelijk de woning optimaal te isoleren. Gevels, dak en vloeren werden op het niveau van nieuwbouw geïsoleerd in zowel de bestaande woning als het nieuwbouwdeel.

Om aan alle levensloopbestendige eisen te voldoen is ook besloten de woning bruto met 300 m3 te vergroten, waarmee de tuin weliswaar iets ondieper werd, maar de verhouding binnen- buitenruimte beter in balans zou komen.

 

 

Heerlen verbouwing tot levensloopbestendige woning tuin kelder 2

Ontdek ook onze andere projecten

Verbouwing boerderij complex tot 3 woningen in Holset

Eigenaren van een vrijstaande woning in Heerlen waren op zoek naar de mogelijkheid om in het Heuvelland met meerdere familieleden te samen te gaan wonen.

Verbouwing tot levensloopbestendige patiowoning

Verbouwing patiowoning Van Weerden Poelmansstraat Heerlen