Projecten

Verbouwing tot levensloopbestendige patiowoning

30 mei 2021
Geschreven door: Ronald Veldhuijzen
Deel:
Verbouwing tot levensloopbestendige patiowoning nieuwe situatie
"Met het onvermijdelijke ouder worden besefte het echtpaar echter dat de huidige situatie naar alle waarschijnlijkheid niet toekomstbestendig was."

Het echtpaar woonde jarenlang met veel plezier in hun half vrijstaande eengezinswoning te Heerlen. Met het werk, vrienden en familie in de nabije omgeving voelde zij zich écht op hun plek in hun geliefde wijk Caumerveld-Douve Weien.

 

Niet toekomstbestendig

Met het onvermijdelijke ouder worden en de daarmee gepaarde (mogelijke) gezondheidsproblemen in het vooruitzicht besefte het echtpaar echter dat de huidige situatie naar alle waarschijnlijkheid niet toekomstbestendig genoeg zal blijken. Zo is de woning bijvoorbeeld ‘klassiek’ ingedeeld met de slaap- en badkamer op de bovenverdieping. Dit zou een probleem kunnen worden wanneer een of beide onverhoopt slecht ter been zouden worden. Wanneer de woning daar vervolgens niet (ingrijpend) op aangepast zou kunnen worden, dan zou een verhuizing uit hun geliefde wijk haast onvermijdelijk zijn geweest. Een vooruitzicht dat het echtpaar maar al te graag bespaard wilde te blijven.

Verbouwing tot levensloopbestendige patiowoning oude situatie
"Het huis verkeerde echter in gedateerde staat en voldeed bij lange na niet aan de wensen en eisen van het echtpaar."

Een gelijkvloerse/een-laagse woning

Met dit in het achterhoofd besloot de familie op zoek te gaan naar een gelijkvloerse/een-laagse woning binnen hun geliefde Heerlense wijk. En met succes, want hun oog viel op een patiowoning in de Van Weerden Poelmansstraat. Het huis verkeerde echter in gedateerde staat en voldeed bij lange na niet aan de wensen en eisen van het echtpaar. Op dat moment kwam Veldhuijzen Advies via een reeds bestaande opdrachtgever in beeld bij het echtpaar.

Zo lang als mogelijk thuis blijven wonen

Een kennismakingsgesprek volgde en al gouw werd duidelijk welk doel het echtpaar voor ogen had; samen comfortabel zo lang als mogelijk thuis blijven wonen in de nabijheid van vrienden en familie in hun geliefde wijk. Daarbij werd de wens uitgesproken de nieuwste technieken toe te passen om de woning van alle gemakken te kunnen voorzien.

Verbouwing tot levensloopbestendige patiowoning oude situatie 4
"In samenwerking met een constructeur en een adviseur techniek werd vervolgens besloten een warmtepomp te installeren."

Van ontwerp tot realisatie ontzorgen

Om dit doel te bereiken werd er in samenspraak een plan opgesteld waarbij Veldhuijzen Advies de familie van ontwerp tot realisatie zal ontzorgen. Ten eerste werd de woning voor definitieve aankoop aan een grondige inspectie onderworpen waarna een passend budget advies opgesteld is. Op basis hiervan werden de mogelijkheden verkend en in een technische omschrijving van de bouwkundige onderdelen van sloop tot nieuwe constructie uitgewerkt. In samenwerking met een constructeur en een adviseur techniek werd vervolgens besloten een warmtepomp te installeren om de woning optimaal te isoleren en de juiste balans in de woning te realiseren.

Gevels, het dak en de vloer extra isoleren

Hoewel het installeren van de warmtepomp geen problemen opleverde bleek het wel de nodige voeten in aarde te hebben om deze optimaal te laten functioneren. Zo bleek het nodig de gevels, het dak en de vloer extra te isoleren. Uiteindelijk werd er daarop ook besloten om het oppervlak van de woonkamer en keuken met 15% te vergroten waarmee de patio weliswaar kleiner werd, maar de verhouding binnen-buitenruimte beter in balans zou komen.

Verbouwing tot levensloopbestendige patiowoning verbouwing 2
"In een tijdsbestek van 6 maanden zijn alle (rand)voorwaarde geschapen om zo lang als mogelijk samen thuis te kunnen blijven wonen."

Een vernieuwde, levensloopbestendige patiowoning

Na deze ingrijpende verbouwing werden de laatste puntjes op de ‘i’ gezet met een vernieuwd interieur geheel naar de smaak van het echtpaar. Met hun vernieuwde, levensloopbestendige patiowoning heeft de familie in een tijdsbestek van 6 maanden alle (rand)voorwaarde geschapen om zo lang als mogelijk samen thuis te kunnen blijven wonen. En dat allemaal in de nabijheid van vrienden en familie in hun geliefde wijk.

Tevredenheid en voldoening

Hoewel het project de nodige flexibiliteit vereiste door enkele (onvoorziene) aanpassingen gaandeweg kan er met tevredenheid en voldoening teruggekeken worden op het behaalde resultaat. Veldhuijzen Advies is blij dat het de familie  heeft mogen helpen met realiseren van hun levensloopbestendige patiowoning.

Verbouwing tot levensloopbestendige patiowoning verbouwing 3
Verbouwing tot levensloopbestendige patiowoning nieuwe situatie

Ontdek ook onze andere projecten

Verbouwing boerderij complex tot 3 woningen in Holset

Eigenaren van een vrijstaande woning in Heerlen waren op zoek naar de mogelijkheid om in het Heuvelland met meerdere familieleden te samen te gaan wonen.

Verbouwing tot levensloopbestendige woning

De familie Veldhuijzen woonde jarenlang met hun kinderen en veel plezier in hun vrijstaande 30’er jaren villa tegen het Aambos in Heerlen.