Projecten

Verbouwing boerderij complex tot 3 woningen in Holset

30 oktober 2021
Geschreven door: Ronald Veldhuijzen
Deel:
Holset verbouwing boerderijcomplex tot 3 woningen voorzijde

Eigenaren van een vrijstaande woning in Heerlen waren op zoek naar de mogelijkheid om in het Heuvelland met meerdere familieleden te samen te gaan wonen. Daarvoor werden meerdere te koop staand grotere objecten bekeken. Ik heb daarbij telkens beoordeeld of deze objecten geschikt konden zijn en wat de eventuele verbouwingskosten zouden bedragen. Dit in een vroegtijdig stadium, zodat de juiste keuze gemaakt kon worden.

Uiteindelijk is in Holset een boerderij complex gekocht, welke al verdeeld was in 3 onderdelen, benodigd voor de huisvesting. Levensloopbestendigheid was een basis als uitgangspunt voor minimaal 2 woningen in het complex.

Raadzaam is het om tijdig een mogelijke nieuwe woonplek met de juiste voorzieningen te realiseren en zo nog langdurig op je geliefde stek, hier hartje Heuvelland, te gaan wonen.

Via gemeenschappelijke kennissen van de opdrachtgevers, kwam ik met hen in contact en hebben voor de diverse bezichtigingen een programma van eisen opgesteld, waaraan de locatie zou moeten voldoen. Voor de aankoop van het complex is er al een schetsplan gemaakt en een globale begroting opgesteld, waarmee de financiële onderbouwing aangevuld kon worden.

Het complex bestaan uit 3 eenheden, t.w. de hoofdwoning van de boerderij, een separate vakwerkwoning en een schuur waarin 2 vakantieappartementen waren gehuisvest, alle drie geschakeld.

Het doel was om 3 goed geoutilleerde woningen te realiseren, van alle gemakken voorzien, rekening houdend met het latere mogelijk slecht ter been worden, waarmee de eis was dat 2 woningen levensloop bestendig gemaakt zouden worden.

Tevens van belang was de verbetering van de bouwkundige kwaliteit en het behalen van een zo hoog mogelijke isolatienorm.

De schuur met de appartementen is omgevormd tot een reguliere woning met liftmogelijkheid naar de slaapverdieping.

De hoofdwoning is momenteel in uitvoering en wordt geheel opnieuw ingedeeld, zodat optimaal de mooie ligging benut wordt, waarmee er grote open ruimten zijn gerealiseerd, zowel op begane grond als verdieping. Een centrale lift maak het mogelijk naast het trappenhuis alle ruimten bereikbaar te houden.

Te samen met de constructeur is beoordeeld welke maximale mogelijkheden te realiseren waren. Uiteindelijk is met minimaal staalgebruik een maximaal resultaat verkregen.

De wens van de opdrachtgever was om een behoorlijk deel van de werkzaamheden zelf uit te voeren. In samenspraak en goed overleg zijn er twee onderdelen pakketten samengesteld wie welke werkzaamheden voor zijn rekening zou nemen.

Door een telkens tijdige controle tijdens de werkzaamheden uit te voeren zal een uitstekend resultaat voor een betaalbare prijs gerealiseerd kunnen worden, waarbij je een iets langere bouwtijd wel moet kunnen accepteren.

 

Holset verbouwing boerderijcomplex tot 3 woningen voorzijde zijkant

Ontdek ook onze andere projecten

Verbouwing tot levensloopbestendige woning

De familie Veldhuijzen woonde jarenlang met hun kinderen en veel plezier in hun vrijstaande 30’er jaren villa tegen het Aambos in Heerlen.

Verbouwing tot levensloopbestendige patiowoning

Verbouwing patiowoning Van Weerden Poelmansstraat Heerlen